Ελληνικά παραμύθια μεταφράστηκαν στην κορεατική γλώσσα

 


Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Παρακολουθώντας ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και Έγραψε ένα μυθιστόρημα, όταν παρακολούθησε ένα μάθημα δημιουργικής γραφής, αλλά δεν προσπάθησε να το εκδόσει. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές και προγράμματα που υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μάλιστα, τα λογοτεχνικά της έργα μεταφέρθηκαν και στο θεατρικό σανίδι, προσελκύοντας τους μικρούς φίλους στο θέατρο. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος.


Παρακολουθήσατε ένα μάθημα δημιουργικής γραφής και εκείνη τη στιγμή μπήκε το μικρόβιο της συγγραφής μέσα σας. Τι ήταν αυτό πού σας ώθησε να εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών;

Μετά από χρόνια ενασχόλησης με τα περιβαλλοντικά θέματα απευθυνόμενη σε ενήλικες, τυχαία εργαζόμενη ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο, έμαθα για κάποια παιδιά στην Ινδία που είχαν κινητοποιηθεί για να απαγορεύσουν την πλαστική σακούλα στην πόλη τους. Σκέφτηκα πως τα παιδιά έχουν μεγάλη δύναμη να επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους και αναζήτησα ένα τρόπο επικοινωνίας μαζί τους. Αρχικά ξεκίνησα την εκπαιδευτική περιβαλλοντική οργάνωση Πράκτορες του Πλανήτη, και με την πολυετή εμπειρία από τα προγράμματα που υλοποιούμε μέσω της οργάνωσης, δημιουργήθηκε η σειρά βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει συνέχεια, αλλά δεν είχα σκεφτεί να συνδυάσω τις δύο αγάπες – την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη συγγραφή – μέχρι τότε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται, όχι μόνο για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες όταν μεγαλώσουν, αλλά γιατί είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας σήμερα, και μπορούν και αυτά να βοηθήσουν στις λύσεις. Έχω μέχρι στιγμής γράψει εννέα περιβαλλοντικά παιδικά βιβλία.


Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου και έρχεστε σε επαφή με τα παιδιά μέσω των παραμυθιών. Θυμάστε κάποιο σχόλιο ή κάποια ερώτηση από ένα παιδί που σας έκανε εντύπωση;

Πολλές ερωτήσεις μού έχουν μείνει αξέχαστες. Συγκεκριμένα, ένα παιδί από τη Ρόδο, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού στο οποίο δημιουργούσαμε νέες φανταστικές συσκευές από αντικείμενα που είχαν πετάξει οι άνθρωποι, έφτιαξε ένα φοβερά πολύπλοκο και ευρηματικό σύστημα επικοινωνίας με άλλους Γαλαξίες ώστε να συζητήσουμε μαζί τους για το πώς θα λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν κυριεύσει τον πλανήτη μας. Ελπίζω πως κάποια μέρα θα διαβάζουμε για αυτόν τον μεγάλο εφευρέτη... Η φαντασία των παιδιών γενικά με συνεπαίρνει. Το λέω συχνά, πως είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι κοντά σε παιδιά.


Τι μηνύματα προσπαθείτε να μεταφέρετε μέσα από τις ιστορίες σας;

Πιστεύω πολύ στην ατομική πρωτοβουλία. Όλα ξεκινούν από εκεί, όλες οι θετικές αλλαγές στον κόσμο έγιναν επειδή κάποιος, κάπου, κάποτε τις ονειρεύτηκε. Θέλω να επικοινωνήσω την ανάγκη να γίνουμε όλοι πρωταγωνιστές στην υπόθεση διάσωσης του πλανήτη. Πριν από κάποια χρόνια, σε ένα μυθιστόρημα μου, το “Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης”, φαντάστηκα ένα κίνημα εφήβων που διαδηλώνει έξω από τον Λευκό Οίκο στην παγκόσμια συνάντηση ηγετών για να σταματήσουν την κλιματική κρίση. Η πραγματικότητα ξεπέρασε την φαντασία της συγγραφέως σε αυτή την περίπτωση, βλέποντας παγκοσμίως κινήματα νέων - όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι Fridays for Future, οι Sunrise στην Αμερική και άλλα πολλά - όπου παιδιά ακόμη και οκτώ εννέα ετών βγήκαν στους δρόμους, αγανακτισμένα με την ανεπάρκεια των ενηλίκων σχετικά με την κλιματική κρίση και κατάφεραν να αλλάξουν σημαντικά τον δημόσιο διάλογο σε αυτά τα θέματα. Παρόμοια, ο αναγνώστης της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, μέσα από ένα τέχνασμα του βιβλίου, γίνεται πρωταγωνιστής και επιλύει το μυστήριο. Βρίσκει πολλούς συμμάχους στο έργο του, βέβαια. Όσο σημαντική είναι η ατομική πρωτοβουλία, τόσο είναι και η συνεργατικότητα. Μαζί, όσο ακατόρθωτη και αν φαντάζει η αποστολή, μπορούμε να επιτύχουμε.



Αν σας δινόταν η ευκαιρία να δώσετε μόνο μια περιβαλλοντική συμβουλή στα παιδιά που πιστεύετε ότι είναι ευκολότερο να τηρήσουν και να βοηθήσουν τον πλανήτη, ποια θα ήταν αυτή;

Να πιστέψουν ότι οι πράξεις τους έχουν σημασία. Να απαιτήσουν από τους ενήλικες, από την Πολιτεία, από τις εταιρείες, από την ευρύτερη κοινωνία. Χρειαζόμαστε τον ιδεαλισμό τους, την αίσθηση που έχουν έμφυτη τα παιδιά ότι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο και τη δημιουργικότητά τους, τώρα περισσότερο από ποτέ. Λυπάμαι που το λέω, αλλά χρειαζόμαστε τα παιδιά να μας συνετίσουν.

 


Πρόσφατα, τα παραμύθια σας μεταφράστηκαν και στην Κορεατική γλώσσα. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό εκτενέστερα;

Ήταν τεράστια χαρά και τιμή που ολόκληρη η σειρά των πέντε βιβλίων Πράκτορες του Πλανήτη κυκλοφόρησαν στην Κορέα με τον εκδότη Sunest. Η προσέγγιση έγινε μέσω της ατζέντισσας μου, Ersilia Literary Agency, καθώς η Κορέα είναι μια αγορά που έχει πολύ ενδιαφέρον στο παιδικό βιβλίο και έχει εξωστρέφεια στην αναζήτηση τίτλων. Τα βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν και ανυπομονώ να μάθω τι εντυπώσεις αφήνουν στους μικρούς αναγνώστες εκεί. 

 

Στα παραμύθια σας αναφέρεστε σε παιδιά από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται για να προστατέψουν τον πλανήτη. Ομοίως και στο τελευταίο σας έργο “Υπόθεση ηλιακό τσάι” όπου ασχολείστε με την Κίνα και οι ιστορίες σας μεταφράστηκαν και στην κινεζική γλώσσα. Έχετε στα πλάνα σας να γράψετε μια ιστορία που να εστιάζει στην Κορέα ή να έχει έναν μικρό Κορεάτη πρωταγωνιστή;

Καταρχάς θα ήθελα να εκφράσω το πόσο πολύ θέλω να επισκεφτώ την Κορέα. Είναι κάτι που δεν έχω καταφέρει να κάνω ακόμα, και εύχομαι με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των βιβλίων να γίνει. Τρελαίνομαι για την κορεατική κουζίνα, παρακολουθώ τις δημοφιλείς Κορεάτικες ταινίες και σειρές που έχουν συνεπάρει τον κόσμο και με την κόρη μου χορεύουμε Κορεάτικη ποπ. Έχω ακούσει ότι η φύση της Κορέας επίσης είναι ιδιαίτερα όμορφη και μέρη όπως το νησί Jeju-Do μοναδικά. Θα ήθελα να μάθω και να περιηγηθώ στα ειδυλλιακά δάση της Κορέας, και ίσως να γεννηθεί μια ιστορία εκεί!

 


Γνωρίζετε κάτι που χρησιμοποιεί η Νότια Κορέα στο θέμα της ανακύκλωσης/περιβάλλοντος και θα θέλατε να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι η Κορέα, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έχουν αισθανθεί και δει πλέον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ασυνήθιστες πυρκαγιές και πλημμύρες, ακόμα και το περασμένο Αύγουστο στο μετρό της χώρας. Η ευαισθητοποίηση αυξάνεται και η πίεση για αποφασιστική δράση το ίδιο, ειδικά για μια χώρα που ιστορικά είχε μεγάλη εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα και ανθρακικό αποτύπωμα. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όπως και στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, και ο χρόνος ελάχιστος. Νομίζω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κορέα είναι η επένδυση στην τεχνολογία και πως μπορεί αυτή να συμβάλλει στις λύσεις και τη βιωσιμότητα, όπως στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για παράδειγμα όπου είναι χώρα-πρωταγωνιστής. Η πράσινη τεχνολογία είναι τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.


Ποια είναι τα επόμενα σχέδια που έχετε;

Ετοιμάζω πυρετωδώς το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μαχητές του Ντάο, που ονομάζεται Το λυπημένο πάντα, και εστιάζει στην εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Έχουμε χάσει το 60% των ζώων του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια, και είναι ένα θέμα το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλοί. Ελπίζω να μάθουν τα παιδιά περισσότερα για αυτό, μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, με τους ήρωες Του και Ντι, που έχει άρωμα ανατολής, Τάι τσι, διαλογισμό, πολύ πράσινο τσάι και άλλα πολλά.


Βιβλιογραφία:

Γίνε πράκτορας του πλανήτη 2014

Πράκτορες του πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ 2016

Πράκτορες του πλανήτη: Τα τέρατα των ωκεανών 2017

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι φύλακες της Γης 2018

Σχολικό ημερολόγιο 2018-2019: Πράκτορες του πλανήτη 2018

Πράκτορες του πλανήτη: Πιράνχας στη στεριά 2018

Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου 2020

Πράκτορες του πλανήτη: Η απαγωγή της Δ 2020

Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β 2022

Μαχητές του Ντάο: Υπόθεση ηλιακό τσάι 2022

 

Original article = Honoraryreporters.korea.net

Photos = Courtesy of Eleni Andreadis | edited by Dovletoglou Eftychia

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις